På lördag begravs Engla som blev dödad av en sexualbrottsling. Det tv-sänds, vilket upprört vissa som tycker att det är någon sorts ”känslo-onani” och ett vältrande i jobbiga känslor. Vissa tycker nog att begravningen är en familjeangelägenhet och att det är ett tecken på bristande integritet. Kanske, men…

Det finns ett pris på människors liv. Människoliv kan räddas om resurser och kompetens finns. Kanske inte alla, men många. Hade resurser och kompetens funnits hade Englas mördare varit gripen långt innan Engla drabbades. Resurser och kompetens är inte gratis. Människoliv kan värderas i pengar.

Om Englas familj verkligen vill påverka människors attityder och få andra att högre värdera människolivet. Hur ska de då bära sig åt? Englas familj har inget att skämmas för. Om det får fler att bry sig om vad som händer grannens ungar, fler att ställa sig ock kolla när något ser konstigt ut, fler som mailar eller lyfter telefonen till polisen. Om folk inte bara blir berörda utan också förändrar sina beteenden och attityder till människovärde då har Englas familj åstadkommit något.

Man behöver inte vara religiös för att tycka att mord och våldtäckter är fel. Ändå kan jag konstatera att i först kapitlet i Bibeln fastställs värdet på människan (och alla växter och djur). Både de sju noachidiska buden och de tio budorden förbjuder mord och våldtäckt. Människovärdet är ”mycket gott” för att Gud skapat människan och hennes miljö. Därför får man aldrig bli oberörd för mänskligt lidande.

1 Mos 1:31: Gud såg på allt som han hade gjort, och se, det var mycket gott. Och det blev afton och det blev morgon. Det var det sjätte dagen.

/N

Annonser