Judar som praktiserar tron på den judiske Guden omskär sig och äter enligt särskilda lagar. Omskärelsen är ett förbundstecken mellan Gud och Abrahams ättlingar. Kosher, matlagarna, är bud med grund i Moseböckerna uppenbarelse av lagen för judarna. Faktum är att ibland när man surfar runt om noachidiska lagar etc så vill vissa att noachider inte studerar den muntliga Torahn eller den muntliga skrivna traditionen. Den uppfattas ibland som Guds uppenbarelse för det judiska folket.

Alla folk skulle haft en egen uppenbarelse och tro på Gud. Noa bevarade inte bara djuren och människorna i arken. Noa förde vidare tron på Gud till den nya världen efter floden. Noas söners ättlingar blev olika folk, men alla folk glömde bort tron på Gud. Teoretiskt sett skulle alla folk tro på Gud och ha egna uppenbarelser av samma Gud som judarna tror på. Samma Gud ger liknande värderingar och lagar, men skulle kunna ha gett olika traditioner.

Då alla folk tappat kontakten och tron på Gud så brukar noachidiska församlingar (i USA) ha nära kontakt med judiska församlingar och ha judiska teologer att samråda med. Ofta firar man judiska högtider.

Noachider har alltså en stor frihet i att antingen välja att stå nära allt från ortodox judendom till att enbart tro på Tanakh och följa de sju lagarna och de tio principerna(”/budorden”). Personligen uppskattar jag att lära mig så mycket jag kan om Biben och om judisk tro utan att behöva ha krav att omskära mig, följa matregler eller säga amen till hela muntliga Torah (även om det mesta är mycket skarpsinnigt!).
Att vara Noachid är som att plocka russinen ur kakan!

/N

Lämna en kommentar

Comments feed for this article

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: