Judendomen handlar mer om livsstil, att följa Torah, snarare än trossatser som man bekänner sig till. Men buden för noachider är ofta ganska enkla att leva efter. Jag frågade därför en annan noachid, en kvinna i södra Sverige, hur är noachidisk judendom främst är en livsstil och inte en tro för dig? Hur yttrar det sig i ditt liv?

Detta är svaret jag fick:

——
”Jag har faktiskt funderat på det samma och kommit fram till vad som är kärnan för mig.

ATT FÖR IN HELIGHET

För min del är det nog allra främst som rabbinen sammanfattade så bra: Ökad medvetenhet. Att försöka höja sig i helighet i varje vrå i vardag och helg. Att se an en ny dag med förhoppning, att se skönhet i det lilla, att vara medveten i handling – även när man äter: njuta av maten, vara glad över den, duka fint, vara tacksam ( det är grundtanken med kosher också). Man för då in helighet i sitt liv.

Han sa även nåt som man kanske inte ens tänker på: Om man är disträ eller rastlös så kan man nästan omedvetet sitta och plocka sönder en mugg på Mc Donalds. Det är förstörelse. Det är att inte var medveten och det är onödigt och rätt meningslös sysselsättning. Det samma gäller om man av bara farten repar blad på en promenad. Det är förbjudet inom judenom då det är att göra skada. Brist på respekt ( i det här fallet för nåt som lever).

Att var stund har sin heliga tid, att inte bara irra runt. Stanna till och inse vad man gör i olika manövrar.

ATT LÄRA, LÄRA UT/KORRIGERA

Jag anser också att jag som noakid visar Gud och judendomen respekt via att lära mig deras vägar: Hur gör de? Hur tänker det? Vad är den etiska grundtanken? Hur vill Gud och judarna att jag ska bete mig som deras medmänniska?

Även via att lära om judisk historia, om deras högtider och seder, antisemitism – vad som hänt under olika epoker och i olika länder.

Och via detta försöka återberätta för andra då det finns så enormt mkt missförstånd om judendomen ( främst via kristendomen som vi talat om). Då korrigerar man och rättar till. Hjälper till som noakid är min tanke samt att judendomen värnar om ökad kunskap på alla plan – att studera.

BÖN/TACKSÄGELSE

Sen borde jag bli betydligt bättre på tacksägelser. Hm. Jag ber bön mest när jag är mår dåligt eller sånt. Jag är medveten iaf ( skratt) och ska försöka bättra mig.

Min nya tanke är nu att fördjupa mig i den judiska maten – gräva fram och testa recept som har med högtiderna främst att göra. Helst skulle jag vilja se vad som är typiskt sefardiskt osv. Om det är spansk influens i maten och sådär. Jag åt ju koshermat då jag var i Israel och det var jättegott. Fick vara med judiska pensionärer på kvällen och dansa och äta mat. Hur kul som helst! Jag fick lära mig dansa judisk dans till Hava Nagila bl.a.

JUDISKA KALENDERN

Jag följer sen den judiska kalendern då deras högtider känns betydelsefulla för mig. Under året medvetandegör jag inombords (medvetenhet igen…). Jag färskar upp minnet inför högtiderna och jag firar på mitt eget lilla sätt.

Jag älskar julen ( via underbar julig barndom) men har tagit bort allt kristet ur den. Inga betlehemsstjärnor, änglaspel eller Jesusbarn eller krubbor för min del! I fönstret har jag en sjuarmad menorah för att för min egen del mer se det judiska och oftast infaller ju högtiden Chanuka vid den tiden. Vi ska ju inte fira allhelgona eller andra såna högtider och absolut inte nyskapa nåt eget – basen är judendom och man ska vara medveten om att judarna har sina mitsva och vi noakider har våra bud.

Sen är det nog Jom Kippur jag känner mkt starkt för (och tiden dess innan). Inte med fasta och så men tanken med Teshuvah; Botgöring, introspektion, tillbakablick. Jag summerar, jag ber och jag badar symboliskt dess innan för renings skull. Att be om förlåt till den man kanske gjort illa och även kunna förlåta andras oförrätter.

Vad man kan tänka på är att man inte ska fira Shabbat (el annat) på samma sätt som judarna – då Gud gav dem Shabbat. Men man kan helighålla, visa respekt. Man kan ju vara med dem som jag var på shabbatsmåltiden som inleddes fredag kväll. Om man har tur att bli bjuden på nåt sådant. Vore kul att få vara med hemma hos nån! Fredag kväll är ju väldigt ihopkopplat naturligt med vila efter en arb. vecka, man pustar ut, njuter och man har s.a.s fredagsmys så jag tycker det faller ganska naturligt!

Man kan gå på gudstjänsten om man bor eller är i närheten av synagogan, äta gott med tända ljus, tacksägelse, läsa i Torah och vila. Men inte göra den detaljordning som judarna har ( kvinnan tänder ljusen, Challah osv). Det är rek. att kalla dagen för den sjunde dagen som det står i bibeln och inte säga att man firar sabbat/har sabbatsvila öht. Och ingen tefiliin eller eller tzizit och vi ska inte alls undvika arbete som de gör.

Man kan helt enkelt vara sig själv som Noakid! Ha en Gudstro på den Ende Guden, leva det liv man lever men med mer judisk influens – med basen i judendom. Försöka leva mer medvetet, mer etiskt. Judendomen för mig är en etisk livsstil varav Gud vill att jag ska leva så gott och rätt som möjligt. Och sist men inte minst: Nåt som också ska genomsyra ett judiskt leverne är tzedakah – att hjälpa andra och att göra välgörenhet.

——
Tack för en utförlig beskrivning av hur det kan vara att vara noachid!

/Niklas

PS. Svaret publiseras med tillstånd från noakiden som skrev. DS.