Jag köpte boken The Rainbow Covenant av Michael E Dallen. Det är en verkligt trevlig bok. Den är både lättsam och djup. Den som vill ha den lättsamma delen läser de korta kapitlen. Den som vill ha lite mer kunskap kollar upp den stora mängden fotnoter. Boken passar därför alla. Jag läser kapitlen och stora delar av fotnoterna. Tyvärr håller boken på att bli slutsåld och är lite svår att få tag på.

Veckan som var pressenterades årets Nobel-pristagare. I början av boken finns ett kapitel som heter Permanent revolution redovisar Dallen bland annat statistik över antalet Nobelpris per million bekännare i deras respektive religion. Vinnare blev judendomen med 3,9 Nobellpris per milion bekännare. Näst mest var protestantiskt kristna med 0,7 nobelpristagare per milion bekännare. Katoliker, Ortodoxt kristna, Budister, Hinduer och Muslimer hade alla 0,06, eller ännu färre, Nobelpristagare per million bekännare. Judar är klart överrepressenterade!?
Dallen menar att det är något unikt med de bud som Gud givit mänskligheten via det judiska folket. Det är bud som på ett revolutionerande sätt gör att de som lever efter Guds bud kommer till sin rätt och kan förverkliga sin potential. Buden som givits till det judiska folket har påverkat världshistorien, filosofin och vetenskapen.

Boken fokuserar på lagbud och etik. Jag skulle önskat att det var mer om bön och om firande av judiska högtider för oss noachider. Samtidigt tycker jag det är lite väl mycket om matlagstiftning, men var och en har väll sina favoritområden. The Rainbow Covenant rekommenderas varmt!

/
Niklas