Chanucka är över. Min släkt är inte noachider och snart är det ”jul”.
Traditionen i släkten är att fira en icke religiös jul med julmat och julklappar. Det underlättar för mig att de inte har några aktiva religiösa vanor. Judendomen tar starkt avstånd från ”avgudadyrkan”, religiösa handlingar i andra religioner. Det är även ett bud för mig som noachid, att inte ägna mig åt ”avgudadyrkan” (citationstecken för jag känner mig lite obekväm med själva ordet).
Att ägna sig kristna religösa traditioner kring jul är därför uteslutet för mig. Tanakh/Bibeln säger att Gud är ”En” men kristendomen säger att Gud är delbar i tre delar. Kristendomen betraktar de förbund som Tanakh säger är eviga som gamla och upphävda. Jag deltar inte i något religiöst firande av julen.

Jag bjuder hem släkten till mig när det är ”jul”. Vi äter och delar paket. Judendomen har inget mot att man ger folk presenter.
Som noachid får jag äta allt kött från däggdjur under förutsättning att de var helt döda (d v s var tömda på blod och syret hade tagit slut så de inte hade reflexer) när styckningen påbörjades. Jag kan därmed t o m äta skinka!
Det finns noachider som avhåller sig från fläsk och vanligt icke kosher slaktat kött, men mitt intryck är att det är personer som först har varit med i olika messianska rörelser där de försöker efterlikna judisk livsstil. Halacha för noachider godkänner allt kött som inte bryter mot budet att inte äta en del av ett levande djur.

Jag har inga religiösa symboler hemma nu eller när det blir ”jul”. För att släktingarna ska få lite julkänsla hänger jag upp rött glitterband, en vintertavla med snö och fåglar och tänder ljus. Jag gillar växter och har därför hyasinter hemma, men de uppfattar jag inte vara religiösa symboler.

På jul har vi självfallet inte någon julkrubba och läser absolut inte något julevangelium. Vanliga svenskar vet inte varför de julpyntar en julgran, plockar tar fram tomtar. Det hänger med sedan den förkristna religionens föreställningsvärld om tomtar och andra naturväsen och det hedniska ”blot” i lundar med dekorerade träd som genomfördes i december. Det vet de flesta inte om, men jag vet det. Därför låter jag bli att plocka in hedniska symboler i mitt hem.

Hmm, det slår mig att julskinkan från början åts för att minnas en gris i hednisk mytologi. Jag kanske faktiskt ska utesluta den och köpa något annat kött istället? Det blir nog så.
Den som tar Bibeln på allvar vet att det står att man inte ska delta i religiösa sedvänjor som inte är riktade till Israels Gud. Står det så är det så. Ingen annan behöver lida av att de en dag hos mig får äta annat kött än julskinka.

För ett par år sedan tog jag, inspirerad av judiska traditioner kring chanucka, med munkar till min systers julfirande och bjöd föräldrarna på potatisplättar i mellandagarna.
Hade jag haft en noachidisk fru (jag är skild) är möjligt att jag/vi hade fokuserat mer på att fira när det är judiska högtider och minska gamla vanor med julfirande mer.

Niklas