På torsdag är det trädens nyår, Tu B’Shvat. Visst är det kul att de också kan få nyår? Egentligen härstammar Tu B’Shvat från tiden då templen fanns. För att kunna offra tionde av årets skörd behövde man veta var gränsen mellan årets skörd och nästa års skörd gick. De träd som blommade innan den 15:e i månaden Shvat, deras frukt hörde till förra året, men de som blommade efter det datumet bar frukt det kommande året.

Idag är högtiden Tu B’Shvat något som faktiskt ofta kopplas till att vi måste vara rädda om den värld vi har att leva i. Kolla ex in videon här.

Mina tankar går till att vi har vargjakt i Sverige just nu, trots att det är en hotad art i vårt land. Judendomen har, med utgångspunkt i berättelsen om Kain och Abel, inte särskilt positiv syn på jakt. Jag har alltid tyckt att miljön är viktig, men tidigare hade jag en mer accepterande inställning till jakt. Idag har jag svängt och tycker att det är bättre att låta rovdjuren sköta den naturliga balansen istället för att döda rovdjuren och sedan bli tvungen att skjuta av de djur som annars blir för många (ex älg och rådjur). Jakt har en kort tradition i Sverige. För hundra år sedan hörde allt större vilt såsom älg, hjort och rådjur till Kronan/Kungen. Vanligt folk fick jaga fågel och hare. Varför kunde det inte få bli så igen? Det är mycket effektivare att tillgodose vårt behov av kött med uppfödda djur, så varför kan inte vargen få leva sitt liv i fred?

Hur som helst, även om min attityd är negativ till vargjakt så inser jag att om en noachid just nu är ute och skjuter varg så bryter den personen inte mot något at av de noachidiska buden, så som jag uppfattar dem.

Vi har fått en fantastisk jord att leva på. I min värld går det inte ihop med tanken på att utrota djurarter.

En annan aspekt är att Bibeln liknar en människa som lever enligt Torahns bud vid ett träd:

Lycklig den som inte följer de gudlösa,

inte går syndares väg
eller sitter bland hädare
2utan har sin lust i Herrens lag
och läser den dag och natt.
3Han är som ett träd
planterat nära vatten –
det bär sin frukt i rätt tid,
aldrig vissnar bladen.
Allt vad han gör går väl.” Psalm 1:1-4

Shalom

/Niklas

Läs gärna även denna.

Annonser