Igår gick nyheten ut att Usama Bin Laden har blivit dödad av en amerikansk helikopterstyrka med marinkårssoldater i Pakistan. Usama bin Ladens terrorbrott går absolut inte att försvara.

Det kan vara svårt gripa en person levande om den försvarar sig. Att döda Usama bin Laden kan nog ses som ett självförsvar då han ekonomiskt stöttat terrorism som drabbar oskyldiga människor, så att döda honom var troligen inte mord enligt judisk/noachidisk lag. Det bröt troligen inte mot budet att inte mörda. Att döda en person som aktivt försöker döda oskyldiga, det förhindrar mord. 

Meeen… Om det hade varit möjligt hade jag hade hellre sett att Usama Bin Laden hade tagits till fånga och ställts inför en offentlig domstol (som kan granskas i efterhand). Jag har ingen möjlighet att ta ställning till om det var rätt eller fel att döda bin Laden, om det sköttes på rätt sätt. Om bin Laden hade kunnat gripas levande skulle han ha gripits. Om man dödar en person, som kan vara en mördare och terrorist, utan att behöva döda personen, då är man själv mördare. 

Det sjunde noachidiska budet att verka för ett fungerande rättsväsen i det samhälle där man lever är lika aktuellt som alltid. Rättvisa är viktigare än hämnd, tycker jag.

/ Niklas